02 април 2021

EVROPSKA UNIJA

Evropska unija (EU) je međunarodna regionalna organizacija evropskih država kojoj su države članice prenele određene nadležnosti radi ostvarenja zajedničkih ciljeva.

Početak puta ka EU predstavljaju Evropske zejdnice (EZ) kao organizacije koju su osnivale neke od zapoadnoevropskih zemalja. Te zajednice su nastale u periodu posle II svetskog rata.

  • 9. maja 1950. godine „Šumanova deklaracija“ predstavlja plan za početak osnivanja Evropske zajednice (taj dan je 1985. na Savetu EU u Milanu proglašen Danom Evrope). 
  • Prvo je osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik, zaključenjem ugovora u Parizu 1951. godine između šest evropskih država: Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Belgije i Luksemburga, sa rokom važenja od 50 godina. Osnivači su se sporazumeli kao ravnopravni partneri u vođenju zajedničke politike u proizvodnji i trgovini ugljem i čelikom. 
  • Rimskim ugovorom 1957. godine zaključen je ugovor o osnivanju Evropske ekonomske zajednice (EEZ) i Evropske zajednice za atomsku energiju. Ugovor su zaključile istih šest država. Cilj je bio formiranje i uređenje zajedničkog tržišta, zajedničke carine, zajedničke trgovinske i poljoprivredne politike. EEZ se zasniva na četiri slobode: protoka robe, usluga, kapitala i ljudi. EZ za atomsku energiju bila je za utvrđivanje ciljeva, razvoja i istraživanja nuklearne energije. Utvrđene su odgovarajuće institucije i zajednice.
  • 1967. je stupio na snagu Ugovor o spajanju i jedinstveni evropski akt. Formirane su zajedničke institucije za sve tri zajednice (EZ za ugalj i čelik, EEZ i EZ za atomsku energiju).
  • Početkom 1986. godine države članice zajednice potpisale su Jedinstveni evropski akt kojim je inicirana monetarna i politička unija, razvoj slobodnog unutrašnjeg tržišta i regulisana je spoljnopolitička saradnja država članica.

Evropska unija je osnovana potpisivanjem ugovora 1992. godine tzv. Mastrihtski sporazum, po gradu u Holandiji gde je potpisan. Ovim ugovorom uspostavilo se jedinstveno unutrašnje tržište, ekonomska i monetarna unija. Utvrđena je isključiva nadležnost EU - konkurencija, trgovina, poljoprivreda, ribarstvo i sprovođenje određenih politika između država članica uz saglasnost svih država članica.

Izmene i dopune ugovora o tri Evropske zajednice i Evropskoj Uniji potpisani su 1997. godine u Amsterdamu i 2001. u Nici. Tu su definisani zadaci iz oblasti bezbednosti, politike, integracija, broj poslanika u parlamentu EU,... U junu 2004. godine usaglašen je Ustav za Evropu. Ovim ugovorom utvrđeni su zastava i himna EU. Zastava je plave boje sa 12 zlatnih zvezda petokraka koje formiraju krug, a himna EU je „Oda radosti“ Ludviga Van Betovena. Ugovor iz Lisabona 2007. godine uvodi neke novine oko imenovanja, načina odlučivanja, broja poslanika i sl.

Danas važe Ugovor o EU, Ugovor o funkcionisanju EU i Ugovor o EZ za atomsku energiju.

U okviru EU uspostavljne je ekonomska, carinska i monetarna unija.

EU je utemeljena na vrednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava uključujući tu i prava pripadnika manjina. Svojim građanima EU obezbeđuje područje slobode, bezbednosti i pravde.

U EU imamo službene i radne jezike:

  • službeni jezici su jezici svih država članica EU - kao ravnopravni gde se svaki akt EU prevodi na sve službene jezike
  • radni jezici: engleski, francuski i sve više nemački jezik.

U zemljama članicama 01.01.2002. godine uvedena je jedinstvena moneta - EURO. On se ne koristi u svim zemljama jer neke zemlje ne ispunjavaju uslove za uvođenje eura  (Mađarska, Rumunija, Bugarska i Hrvatska), a neke ne žele da ga koriste (Danska, Švedska, i Velika Britanija - dok je bila članica).

Državljanin EU je svako lice koje ime državljanstvo zemlje koja je član EU. To znači da građani svom nacionalnom državljanstvu dodaju i državljanstvo EU. Oni mogu slobodno da se kreću i borave u bilo kojoj državi članici EU.

Institucije EU su:

  1. Evropski parlament - sastavljen od 751 poslanika, sa sedištem u Strazburu (Francuska).
  2. Evropski savet - čine šefovi država članica, predsednik Komisije i Visoki predstavnik EU za spolje poslove i bezbedonosnu politiku, sa sedištem u Briselu (Belgija).
  3. Savet (Savet EU, Savet ministara) - članovi su ministri određenog resora sa sedištem u Briselu (Belgija), a ponekad se održavaju i u Luksemburgu.
  4. Evropska komisija - sastojala se od po jednog predstavnika svake države, predsednika Komisije i Visokog predstavnika EU (od 2014. nema svaka država predstavnika već se oni rotiraju), sa sedištem u Briselu (Belgija).
  5. Sud pravde EU - sastoji se od po jednog sudije iz svake države, sa sedištem u Luksemburgu.
  6. Evropska centralna banka - zajedno sa centralnim bankama svih država članica čini Evropski sistem centralnih banaka, sa sedištem u Frankfurtu (Nemačka).
  7. Revizorski (finansijski) sud - sastavljen od po jednog predstavnika svake države sasedištem u Luksemburgu.

EU ima i svog zaštitnika građana (ombudsmana) koji se brine o pravima građana EU.  Takođe, EU ima Ekonomsko-socijalni odbor, Odbor regija, Evropsku investicionu banku, EUROPOL (policija za finansijske prestupe) i razne komitete

EU čini 27 država i ima oko 500 miliona stanovnika.

Države članice su:

  • Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Belgija i Luksemburg (1952. - „Evropa šestorice“)
  • Danska, Irska (Ujedinjeno kraljevstvo: Velika Britanija i Severna Irska, činili su „Evropu devetorice“ - 1973.)
  • Grčka (1981. - „Evropa desetorice“)
  • Španija, Portugalija (1986. - „Evropa dvanaestorice“)
  • Švedska, Finska, Austrija (1995. - „Evropa šesnaestorice“)
  • Poljska, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litvanija, Slovenija, Mađarska, Kipar i Malta (2004. - „Evropa dvadesetpetorice“)
  • Bugarska i Rumunija (2007. - „Evropa dvadesetsedmorice“)
  • Hrvatska (2013.)

Velika Britanija je napustila EU 2020. godine tzv. Brexitom.

Države koje imaju status kandidata za prijem u EU su: Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Turska i Albanija.

Švajcarska i Norveška su imale satus kandidata ali su se stanovnici tih zemalja na referendumu izjasnili protiv ulaska u EU, kao i Lihtenštajn, dok je Island povukao kandidaturu.

Potencijalni kandidat je Bosna i Hercegovina.

Pridružene države EU su države koje imaju bliske ekonomske odnose i posebne odnose sa državama koje su članice EU i to se posebno odnosi na trgovinu, a te zemlje su najčešće bivše kolonije zemalja članica.

Srbija je zvanično podnela zahtev za prijem u članstvo EU 22. decembra 2009. godine, a u martu 2012. je dobila status kandidata za članstvo u EU. Formalni početak pregovora počeo je 21. januara 2014. godine. Nakon otvaranja pregovora počeo je tzv. skrining koji predstavlja provere i ocene u kojoj meri su zakoni naše zemlje usklađeni sa pravom i zakonima EU. Skrinig se obavlja za svako pregovaračko poglavlje. Pregovori su završeni kada se postigne saglasnost u svih 35 poglavlja. To treba da potvrdi Evropski savet i tada će se odrediti datum pristupanja EU.

Izvor: "Priručnik za polaganje državnog stručnog ispita"; (2012); 
Beograd; Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu 

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!