25 децембар 2021

"ROMEO i JULIJA" tragedija jedne ljubavi

Idealna ljubav Romea i Julije od prvog susreta ide ka propasti i zloj sudbini zbog svađe između njihovih porodica. Neprijateljstvo i mržnja Kapuletovih i Montegijevih traje vekovima. Koliko je mržnja između porodica bila jaka toliko je bila jaka i ljubav dvoje mladih.

Romeo i Julija su sanjali o sreći i zajedničkoj budućnosti ali su ih drugi gurali u sigurnu smrt. Bila je to zabranjena ljubav, a oni mladi i nezreli. Ljubav koja spaja i razdvaja. Iako su bili svesni posledica svoje ljubavi nisu razmišljali o tome. Po svaku cenu su želeli da budu zajedno, makar i na onom svetu. Put ka sreći je bio pun prepreka i nesmotrenih poteza. Sa jedne strane sreća, ljubav, nežnost i odanost, a sa druge mržnja, nadmenost, zavist i netrpeljivost. Iskrena ljubav bila je jača od smrti i od sve mržnje koja ih je okruživala. Ta ista ljubav i mržnja su ih ubili. Obostrana zavist dve porodice uzela je svoj mah. Svima je oduzela nešto najčistije i najlepše na ovom svetu. Dvoje mladih su postali žrtve zle sudbine. Roditelji zaslepljni mržnjom nisu imali razumevanja za ljubav i sreću svoje dece. Kasno su shvatili da je ljubav ta koja nas održava i čini srećnim. Splet nesrećnih okolnosti odveo je zaljubljeni par do samoubistva. Umesto da pomire svoje porodice tako što će se voleti, pomirili su ih tako što su umrli. Romeo i Julija ostaće večni simboli iskrene i prave ljubavi koja može da savlada sve prepreke.

Tragedija Romea i Julije na prvi pogled bila je besmislena, ali nekako i potrebna da bi se porazile ljudske slabosti. Ne kaže se uzaludno da ljubav pobeđuje sve.

Foto: EllaOllivera/Privatna arhiva

Sastav napisao Nikola J., 17.03.2020. 
koristeći pročitanu lektiru i dostupne izvore sa interneta

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!